Ruinart; alles over dit champagnehuis!
- Geplaatst op
- 0
Champagne maakt het feest nog luxueuzer, beter en gezelliger. Hierdoor is Champagne al jarenlang een populaire alcoholische drank. Deze feestelijke drank heeft een lange geschiedenis en nog steeds komen er nieuwe champagnes op de markt. Eén van deze champagnehuizen is Ruinart. Ruinart is niet zomaar één van de oudste champagnehuizen, Ruinart is hét oudste champagnehuis dat er bestaat. De producent van deze alcoholische drank produceert al sinds 1729 champagne en de productiekelders staan zelfs op de UNESCO werelderfgoedlijst. In dit artikel vertellen wij je nog meer over de geschiedenis van Ruinart en het productieproces.
Familie Ruinart schrijft geschiedenis
Theoloog en monnik, Dom Thierry Ruinart, met een grote passie en veel kennis over Champagne. Hij ontdekte de wijn met bubbels die toen nog niet bekend stond als Champagne en deelde de informatie graag met zijn familie Waarop zijn neef Nicolas Ruinart besloot om het eerste champagnehuis ooit te beginnen. Nicolas was net zoals zijn vader een lakenhandelaar en bij iedere bestelling leverde hij een fles Ruinart Champagne mee die zijn oom Dom Thierry Ruinart had ontwikkeld. De Champagne werd zo goed ontvangen dat Nicolas zes jaar later de lakenhandel achter zich liet en zich totaal richtte op het champagnehuis. Tot na de tweede wereldoorlog blijft de Ruinart Champagne in handen van de familie Ruinart. Echter werd het champagnehuis in 1949 overgenomen door een rijke zakenman.
De Ruinart Champagne druiven
Aan het eind van de zomer hebben de druiven hun unieke smaak, hebben de druiven het juiste aroma en karakter en is het tijd om de “Ruinart” druiven te oogsten. Elk jaar geven het klimaat, de bodem en de rijpheid van de vrucht de druif een uniek karakter. Na het oogsten worden deze chardonnay druiven gerijpt in de bekende en oude kelders van Ruinart. Deze kelders hebben de oorlogen overleefd, hebben een stabiele temperatuur, geen trillingen en een perfecte vochtigheidsgraad. De ideale omstandigheden en ruimte voor het laten gisten en rijpen van de wijnen van Ruinart.
Hoe wordt de Ruinart Champagne geproduceerd?
Zachtjes en met een geleidelijke druk worden de druiven geperst om het sap te verkrijgen uit de druiven. Dit gebeurt zachtjes om de aroma’s en de smaak van de druiven te beschermen. Het sap van de druiven wordt overgeschonken en bewaard in een tank met lage temperatuur. Op dit punt beginnen de druivensuikers te transformeren in alcohol, de eerste gisting vindt plaats.
Vanaf november tot en met maart houden de keldermeester en zijn of haar team een oogje op de werkzaamheden. Ze testen en combineren de wijnen tot ze de perfecte mix en smaaksensatie ervaren die waardig is voor de unieke Ruinart smaak. Wanneer de druiven deze smaak hebben is het tijd voor de tweede gisting. Gisten en suikers worden toegevoegd en in een afgesloten omgeving vindt de tweede gisting plaats om de wijn te laten glinsteren. Deze stap in het productieproces van Ruinart is essentieel. Wanneer de druiven de suikers absorberen en het gist de alcohol produceert wordt het sap in deze stap omgezet in mousserende wijn.
Is alles in de vorige stap goed gegaan, dan worden de flessen gevuld en dicht gemaakt. Nu is de tijd van de rijping aangebroken. De wijnen worden naar de eerder benoemde Ruinart kelders gebracht. Flessen van de Dom Ruinart Cuvées worden volgens de oude techniek die “entreillage” van het stapelen wordt genoemd. Deze speciale manier van opbergen is de enige manier om de volle aroma’s van de wijnen te behouden en te onderdrukken. Dit proces kan voor een Ruinart Dom Ruinart Blanc 2007 tot wel acht jaar duren.
Vervolgens gaat de fles door naar het doorzeefproces. Met behulp van hun kennis programmeert de raadselaar de gyropalettes. Dit is een houten machine waar de flessen voorzichtig van de horizontale positie naar een verticale positie worden gebracht. In deze stap wordt het droesem naar de nek gepositioneerd. Vervolgens worden de flessen geëlimineerd van de afzettingen en droesem die zich in de fles hebben gevormd.
Daarna wordt er een doseervloeistof toegevoegd waardoor de wijn zijn gewenste suikergehalte bereikt. De allerlaatste stap in dit veelvoudige proces is het af sluiten van de fles met een kurk en behulp van een metalen draaddop. Na sluiting worden de flessen geschud om de vloeistof goed met de wijn te laten mengen en worden ze opnieuw opgeborgen voor zes tot negen maanden.
Welke variant kies jij?
Ga jij voor de Ruinart Rose, de Ruinart Blanc de blancs of voor de Ruinart Dom Ruinart? Voor welke variant je ook kiest van de Ruinart familie, alle flessen zijn met zorg geproduceerd en op smaak gebracht. Heb jij een keer mogen genieten van de Ruinart champagne? Dan weet je dat dit een champagne is met echte klasse. Heb je nog nooit eerder een Ruinart champagne gedronken? Dan is deze zeer gemakkelijk bij ons te bestellen. Wij zijn erg benieuwd wat je ervan vindt.
Proost.
Reacties
Wees de eerste om te reageren...