Champagne ontkurken doe je zo! 3 Tips & Tricks

  • Geplaatst op
  • 0
Champagne ontkurken doe je zo! 3 Tips & Tricks

Geef jij binnenkort een feest of partijtje en wil je champagne serveren? Champagne is een mousserende wijnsoort die sinds de 15e eeuw wordt gedronken en nog altijd zeer populair is. Champagne kent een aantal manieren van ontkurken. Maar waar dien je rekening mee te houden en hoe werkt het? In dit artikel vind je tips & tricks met betrekking tot het ontkurken van champagne!

1. Denk aan de veiligheid voor het ontkurken

Voordat je een fles champagne ontkurkt is het belangrijk te melden dat veiligheid voorop staat. Let altijd op de stand van de fles, welke richting deze opkijkt. Het kan gebeuren dat de kurk onder toezien weet te ontsnappen. Er zijn veel ongelukken gebeurd, waarbij zelfs ogen verloren zijn gegaan. Het meest opmerkelijke verhaal is dat van de 49-jarige zakenman Dingxiang Loeng, die tevens miljardair was. Naar aanleiding van zijn 50-jarige verjaardag kreeg hij bij het ontkurken van een champagnefles de kurk tegen de zijkant van het hoofd. Pas dus op voor rondvliegende kurken, zelfs weerkaatsende kurken kunnen schade aanrichten!

 

2. Verschillende manieren om de champagnefles te ontkurken

Er zijn drie methoden om de champagnefles te openen. Een in dit artikel niet besproken methode is het schudden van de fles en de kurk zo snel mogelijk te laten ontsnappen om zoveel mogelijk champagne in de rondte te krijgen. Als dit de methode is die jij zoekt, dan is dit artikel niet voor jou bestemd. De andere twee methoden zijn: het rustig ontkurken van de fles om de champagne en haar mooie eigenschappen te aanschouwen en het sabreren van de champagnefles.

 

Het rustig ontkurken van de champagnefles

 

Om alle champagne en dus haar eigenschappen te behouden is dit een uitermate geschikte manier van ontkurken. In drie stappen wordt het ontkurken verder toegelicht:

 

Stap 1: Verwijder het folie en het ijzerdraad

 

De eerste stap is het verwijderen van de folie en het ijzerdraad. De wijze waarop dit verloopt is niet van belang. Het gaat in deze stap voornamelijk om het vrijmaken van de kurk. Een andere benaming voor het ijzerdraad is muselet. Dit muselet bevat vaak het logo van het merk van de champagne. Steeds vaker wordt dit muselet als verzamelingsobject gezien, gooi deze dus niet weg!

 

Stap 2: De kurk uit de champagnefles krijgen

 

Vaak wordt de kurk van de fles verwijderd door aan de kruk te draaien, dit is echter niet de juiste methode. De juiste manier van verwijderen is door aan de fles te draaien en de kurk stevig vast te houden. Rechtshandige mensen dienen de fles in de rechterhand te draaien, zodat er meer kracht kan worden uitgeoefend kan worden. Linkshandige mensen houden de fles logischerwijs vast in de linkerhand. Belangrijk om te weten is dat de fles aan de onderkant vastgehouden dient te worden.

 

Stap 3: Het verwijderen van de kruk

 

De laatste stap is het verwijderen van de kurk. Bij het omhoog komen van de kurk ontstaat er meer en meer druk in de fles. Het is daarom van belang om de kurk stevig vast te houden. Zolang u de kurk langzaam laat opkomen zal deze dan ook langzaam uit de fles komen.

 

De champagnefles sabreren

 

Sabreren is een andere methode dan die hiervoor benoemd. Sabreren is namelijk het verwijderen van de kurk door middel van een zwaard, aldus de traditionele manier. Het afbreken van de top van de champagnefles zorgt ervoor dat de kurk tot wel 200 kilometer per uur wegschiet. Voordat het zwaard ofwel de sabel de top eraf slaat, is het belangrijk om de zwakke plek van de fles te vinden. Dit wordt ook wel de gietnaad genoemd. De gietnaad is het gedeelte van de fles waar de twee helften tijdens het gieten bij elkaar komen. Bij het sabreren van de champagnefles is het belangrijk om alles te verwijderen wat de sabel in de weg zit. De sabel dient enkel over glas te glijden.

 

Het sabreren van champagne kent haar oorsprong uit de tijd van Napoleon. In die periode werden flessen champagne gesabreerd om overwinningen te vieren. Deze manier is dan ook uiterst spectaculair, maar vergt wel oefening.

 

3. Check na het ontkurken de kwaliteit van de champagne

De beste serveertemperatuur van champagne ligt tussen de acht en tien graden Celsius. Haal de champagne eerder uit de koelkast als de koelkast onder dit temperatuur koelt. Houdt de champagne na het ontkurken in een hoek van 45 graden. Schenk de champagne rustig langs de wand van het glas, hierdoor geef je de champagne weinig kans tot schuimen. Schenk het glas niet helemaal vol, gun alle aroma’s om tot hun recht te komen. Daar drink je immers champagne voor!

 

Bekijk de champagne voordat je het drinkt. De champagne dient namelijk helder te zijn. Hoe jonger de champagne is, hoe minder kleur deze bevat. De rijpere champagnes hebben vaak een goud- of abrikooskleurige look. Bevat de champagne geen bubbels? Dan is het aan te raden een nieuwe fles te ontkurken. Goede champagnes bevatten belletjes die pas klappen aan het oppervlak, bij kwalitatief mindere champagne klappen de belletjes voordat ze het oppervlak hebben bereikt. Ruik vervolgens aan de champagne. Wanneer de champagne geen geur heeft is deze waarschijnlijk niet meer goed.

 

De laatste stap is het proeven van de champagne. Stapt u nog achter het stuur, wees dan verstandig en spuug de champagne na proever weer uit. Er is geen andere reden om de champagne te laten staan? Geniet dan van de champagne en de aangelegenheid!

 

Samenvattend

  • Veiligheid staat altijd voorop! Let daarom op de richting van de fles.
  • Verwijder de kurk en het muselet met beleid om alle champagne te gebruiken.
  • Let bij het sabreren van de champagnefles op de gietnaad en de richting van het wegslaan van de top.
  • Check de champagne na het inschenken op onder andere: kleur, bubbels en geur.
  • Geniet van de champagne!
  •  

Bekijk de alle door ons aangeboden champagnes in onze webshop. Voor vragen en/of opmerking omtrent dit artikel, laat het ons weten! Geniet maar drink met mate.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »